COVID19 en reizen

Vanaf 28/6 kan u als burger zelf een code aanmaken voor het afnemen van een PCR-test (voor reizen) op www.mijngezondheid.be. Wie nog niet de kans kreeg om zich (volledig) te laten vaccineren heeft op deze manier recht op 2 gratis PCR-testen. U kan via deze weg onmiddellijk een afspraak maken in één van de dichtstbijzijnde testcentra. Let op, in de meeste testcentra zijn er aparte afspraken voor reizigers, om personen met symptomen en zonder symptomen niet te mengen.

Als er op de datum waarop u getest dient te worden geen afspraken meer vrij zijn in één van de testcentra in de buurt, kan dit ook bij ons in de praktijk gebeuren. Om voldoende ruimte vrij te houden voor het onderzoeken van patiënten, voorzien wij hiervoor aparte momenten (korter dan normale consultatie). 

  • Wie in aanmerking komt voor een gratis PCR-test, dient hiervoor zelf vooraf een code aan te vragen zoals hoger beschreven en deze mee te brengen naar de afspraak. Wij kunnen enkel een door het labo gefactureerde test voor reizigers aanvragen!
  • Omdat het afnemen van PCR-testen in het kader van evenementen of reizen niet onder de noemer gezondheidzorg valt, mag dit contactmoment niet aangerekend worden aan de ziekteverzekering. Conform de aanbeveling wordt deze testafname (20 euro) dan ook rechtstreeks aan de burger aangerekend, zonder terugbetaling door de ziekteverzekering.  
  • Indien binnen een gezin verschillende leden getest moeten worden, kan één afspraak voor 2 personen volstaan. 

Vanaf 1 juli 2021 dient men voor reizen binnen Europa in het bezit te zijn van een conform covid-certificaat. Aanmaken van een certificaat kan enkel elektronisch door de burger zelf gebeuren (niet door een arts!) op www.mijngezondheid.be of www.vlaanderen.be/covid-certificaat (inloggen met eID of Itsme). Dit kan op 3 manieren:

  • Vaccinatiecertificaat: geldig vanaf 2 weken na het laatste vaccin (J&J slechts een toediening). Een vaccinatiecertificaat kan ook telefonisch aangevraagd worden op 078 78 78 50 (weekdagen 9-19u). Dit wordt dan met de post verstuurd.
  • Testcertificaat: op basis van een negatief testresultaat minder dan 72u voor vertrek (test aanvragen zie hoger).
  • Genezingscertificaat: een positief testresultaat van maximum 8 weken oud waaruit blijkt dat je recent genezen bent van covid19.

Meereizende kinderen die in hetzelfde huis wonen als de volwassenen waarmee ze reizen, hoeven geen eigen covid-certificaat te hebben tot de leeftijd van 12 jaar.

Indien u een covid19 test  nodig heeft en geen symptomen vertoont (bv. reizen, hoog-risico contact, dagopname, …), verwijzen wij u voor het afnemen van deze test bij voorkeur door naar het testcentrum in Landen (Domein ‘t Park) of een testcentrum/labo in de omgeving. U kan telefonisch of via mail een code aanvragen voor het maken van een afspraak.

Een afspraak maken in een testcentrum, gaat het makkelijkst elektronisch via www.mijngezondheid.be. Via deze weg kan u ook het resultaat raadplegen (inloggen met eID en pincode of Itsme).

Nuttige informatie vindt u op onderstaande link

https://www.domusmedica.be/actueel/reizen-naar-een-ander-land-eu-digital-covid-certificate

 

EMAIL

Voor korte vragen kan u ons ook contacteren via email (info@groepspraktijkachten.be). Omwille van privacyregelgeving vragen wij om geen vertrouwelijke of medische informatie te vermelden in mails. Voor meer informatie hieromtrent verwijzen wij naar de privacyverklaring van onze praktijk (zie Info). Vragen om voorschriften en medisch advies kan NIET via mail gegeven worden!

Dringende vragen, aanvragen van huisbezoeken of annuleren van afspraken dienen telefonisch te gebeuren!

 

HELENA

Via het beveiligde online patiëntenplatform Helena kunnen (na overleg met de arts) attesten, verslagen en voorschriften beschikbaar gemaakt worden. U kan hiervoor zelf een account aanmaken door te surfen naar https://helena.care en aan te melden door middel van uw eID of Itsme. Indien u niet over deze mogelijkheden beschikt kunnen wij voor u ook een account aanmaken aan de hand van uw mailadres en GSM-nummer. Wij bezorgen u dan een code waarmee u binnen de 48 u uw account kan activeren.

 

VIDEO-CONSULTATIE

Wij beschikken intussen over de mogelijkheid om video-consultaties te doen. Dit kan uiteraard enkel voor aandoeningen waarvoor geen onderzoek noodzakelijk is (bv. opvolggesprek).

U heeft hiervoor een laptop of PC met camera en microfoon nodig (smartphone kan ook maar is minder handig).

Vooraf maakt u een account aan op https://helena.care. Dit kan u doen door middel van uw eID (met een identiteitskaartlezer) of met Itsme. Indien u niet over deze mogelijkheden beschikt, kunnen wij voor u ook een account aanmaken aan de hand van uw email adres en GSM-nummer. Wij bezorgen u dan een code waarmee u binnen de 48 u uw account kan activeren.

Via helena kunnen dan ook op een veilige manier de nodige attesten en voorschriften overgemaakt worden.

Een video-consultatie vindt steeds plaats op een vooraf door de arts afgesproken tijdstip.

Op het afgesproken tijdstip krijgt u via SMS en/of mail een uitnodiging waarmee de consultatie gestart kan worden.

De betaling van deze consultatie gebeurt via derdebetalersregeling.

 

WACHTDIENST

Vanaf 1 september 2021 zal de huisartsenkring van Landen voor de organisatie van de weekendwachten toetreden tot de wachtpost van Tienen. Deze regeling geldt vanaf vrijdagavond 18u tot maandagmorgen 8u.

Patiënten die zich kunnen verplaatsen, zullen om een wachtarts te raadplegen, zich verplaatsen naar de wachtpost. Deze is gelegen in Gillainstraat 116, Tienen (vlak bij het ziekenhuis Heilig Hart). Wanneer het niet mogelijk is zich te verplaatsen, zal een wachtarts aan huis langskomen.

De wachtdienst tijdens de week (maandag tot en met donderdag) wordt nog steeds verzorgd door de Landense huisartsen.

 

NUTTIGE TELEFOONNUMMERS

Dr. Rudi Jans (radioloog): 011/ 88 72 83

RZ Sint-Trudo (algemeen nummer): 011/ 69 91 11

RZ Sint-Trudo (radiologie): 011/69 92 75

RZ Heilig Hart Tienen (algemeen nummer): 016/ 80 90 11

Dr. Evelyne Verreycken (dermatoloog): 011/ 91 49 90