Jodiumtabletten in geval van nucleair incident

Voor gezinnen met kinderen jonger dan 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven geldt in het ganse land de aanbeveling om tabletten kaliumjodide in huis te halen om in geval van een nucleair ongeval de gevolgen van blootstelling aan radioactief jodium te beperken. Blootstelling aan radioactief jodium veroorzaakt een verhoogde kans op ontwikkeling van schildklierkanker op latere leeftijd. Hoe jonger, hoe groter het risico. Binnen een zone van 20 kilometer rond een nucleaire site geldt deze aanbeveling ook voor andere inwoners. Wie ouder is dan 40 jaar, geen jonge kinderen in huis heeft én verder dan 20 km van een nucleaire site woont, hoeft dus GEEN jodiumtabletten in huis te halen. De timing van de inname van de tabletten is erg belangrijk om het beschermend effect te garanderen. Inname dient dus ENKEL te gebeuren wanneer dit door de overheid aanbevolen wordt (niet vroeger of later).

Vanaf 10/01/22 wijzigen de maatregelen na een hoog-risico contact.

Indien u minder dan 5 maanden geleden volledig gevaccineerd bent of reeds een booster kreeg, hoeft u niet in quarantaine en niet getest te worden zolang u geen symptomen vertoont. U dient wel gedurende 10 dagen extra voorzichtig te zijn en contact met kwetsbare personen te vermijden.

Indien u meer dan 5 maanden volledig gevaccineerd werd, blijft u in quarantaine na een HRC. U kan ten vroegste op dag 4 uit quarantaine op voorwaarde dat u dagelijks een (negatieve!) zelftest uitvoert tot en met dag 7.

Indien u niet gevaccineerd bent, dient u in quarantaine te gaan na een HRC. U kan deze ten vroegste op dag 7 verlaten indien een zelftest negatief is.

Er worden momenteel dus geen PCR testen afgenomen voor indien u geen symptomen heeft na een HRC.

Indien u (milde) symptomen vertoont wordt aangeraden een zelftest af te nemen of via mijncoronatest.be een code aan te maken voor het afnemen van een PCR-test in een testcentrum(maximum 1x/10dagen!).

Bij ernstige klachten maakt u een afspraak in de praktijk.

COVID19 en reizen

U kan als burger zelf een code aanmaken voor het afnemen van een PCR-test (voor reizen milde symptomen of na een hoog-risico contact) op www.mijngezondheid.be of covidsafe.be.

U kan via deze weg onmiddellijk een afspraak maken in één van de dichtstbijzijnde testcentra.

 

EMAIL

Voor korte vragen kan u ons ook contacteren via email (info@groepspraktijkachten.be). Omwille van privacyregelgeving vragen wij om geen vertrouwelijke of medische informatie te vermelden in mails. Voor meer informatie hieromtrent verwijzen wij naar de privacyverklaring van onze praktijk (zie Info). Vragen om voorschriften en medisch advies kan NIET via mail gegeven worden!

Dringende vragen, aanvragen van huisbezoeken of annuleren van afspraken dienen telefonisch te gebeuren!

 

HELENA

Via het beveiligde online patiëntenplatform Helena kunnen (na overleg met de arts) attesten, verslagen en voorschriften beschikbaar gemaakt worden. U kan hiervoor zelf een account aanmaken door te surfen naar https://helena.care en aan te melden door middel van uw eID of Itsme. Indien u niet over deze mogelijkheden beschikt kunnen wij voor u ook een account aanmaken aan de hand van uw mailadres en GSM-nummer. Wij bezorgen u dan een code waarmee u binnen de 48 u uw account kan activeren.

 

VIDEO-CONSULTATIE

Wij beschikken intussen over de mogelijkheid om video-consultaties te doen. Dit kan uiteraard enkel voor aandoeningen waarvoor geen onderzoek noodzakelijk is (bv. opvolggesprek).

U heeft hiervoor een laptop of PC met camera en microfoon nodig (smartphone kan ook maar is minder handig).

Vooraf maakt u een account aan op https://helena.care. Dit kan u doen door middel van uw eID (met een identiteitskaartlezer) of met Itsme. Indien u niet over deze mogelijkheden beschikt, kunnen wij voor u ook een account aanmaken aan de hand van uw email adres en GSM-nummer. Wij bezorgen u dan een code waarmee u binnen de 48 u uw account kan activeren.

Via helena kunnen dan ook op een veilige manier de nodige attesten en voorschriften overgemaakt worden.

Een video-consultatie vindt steeds plaats op een vooraf door de arts afgesproken tijdstip.

Op het afgesproken tijdstip krijgt u via SMS en/of mail een uitnodiging waarmee de consultatie gestart kan worden.

De betaling van deze consultatie gebeurt via derdebetalersregeling.

 

WACHTDIENST

Vanaf 1 september 2021 zal de huisartsenkring van Landen voor de organisatie van de weekendwachten toetreden tot de wachtpost van Tienen. Deze regeling geldt vanaf vrijdagavond 19u tot maandagmorgen 7u.

Patiënten die zich kunnen verplaatsen, zullen om een wachtarts te raadplegen, zich verplaatsen naar de wachtpost. Deze is gelegen in Gillainstraat 116, Tienen (vlak bij het ziekenhuis Heilig Hart). Wanneer het niet mogelijk is zich te verplaatsen, zal een wachtarts aan huis langskomen.

De wachtdienst tijdens de week (maandag tot en met donderdag) wordt nog steeds verzorgd door de Landense huisartsen.

 

NUTTIGE TELEFOONNUMMERS

Dr. Rudi Jans (radioloog): 011/ 88 72 83

RZ Sint-Trudo (algemeen nummer): 011/ 69 91 11

RZ Sint-Trudo (radiologie): 011/69 92 75

RZ Heilig Hart Tienen (algemeen nummer): 016/ 80 90 11

Dr. Evelyne Verreycken (dermatoloog): 011/ 91 49 90